Durant l’any 1950, el llavors ministre francès d’Afers Exteriors, R. Schuman,va pronunciar en un discurs les següents paraules:
“La contribució que una Europa organitzada i viva pot aportar a la civilització és indispensable per al manteniment d’unes relacions pacífiques (...). I si hi ha hagut una guerra, és perquè no s’havia construït Europa.”
Després de les dues guerres mundials, que havien sacsejat el món, deixant milions de morts i en la ruïna a la majoria dels països participants en les mateixes, s’escoltaven unes paraules per primera vegada d’unió i perspectiva de futur plegats. Durant el mateix, va proposar-se de crear la CECA (Comunitat Europea del Carbó i l’Acer). Aquest organisme va començar a funcionar a partir de 1951 i en formaven part els següents països: França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg. Cal recordar la necessitat d’aquestes dues matèries primeres energètiques per el desenvolupament, en aquell moment, d’un país, per comprendre la importància d’aquest acord entre antics enemics.
Durant l'any 1957 aquesta organització passa a anomenar-se CEE (Comunitat Econòmica Europea) afegint a les seves prioritats: més llibertat d’intercanvi de bens i persones, entre els països que hi participaven, per tal de créixer econòmicament i democràticament plegats. I allò que semblava un somni en aquells moments, s’ha convertit en una realitat en els nostres dies amb la participació de 27 països i la formació de la UE (Unió Europea), que va a substituir a la CEE el 1993 amb el Tractat de Maastricht. Cal remarcar que Espanya va ingressar-hi el 1986 juntament amb Portugal.
Els 27 països que conformen actualment la Unió Europea són:
Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Espanya, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, França, Finlàndia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Suècia i Xipre (una part).
Ocupa més de 4.000.000 de Km2.
La seva població és de quasi 500 milions d’habitants.
Reconeix 23 llengües oficials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada